Fotografie
o.l.v. Anja Zwanenburg

Anja heeft al twintig jaar ervaring als fotografe en    fotodocente. Als fotografe is ze vaak alleen op pad. Als docente deelt ze graag! In de creavakweek is het de uitdaging om het prachtige natuurgebied bij klooster Ommerborn vast te leggen met de camera. Ga je mee?

Bij natuurfotografie worden vaak lijnen, vormen en
kleuren gebruikt als interessante beeldelementen. Dit zijn dan ook de invalshoeken voor de twee workshops die Anja verzorgt. Bij beide workshops gaat het naast
het vastleggen van beelden ook over de kracht van het kijken.

Workshop natuurfotografie voor beginners

Voor de beginners is het de uitdaging om m.b.v. de primaire beeldelementen lijn, kleur en vorm de natuur in interessante composities vast te leggen. Met lijnen creëer je ruimte of diepte. Bij kleur gaat het om harmonie of om contrast. Bij vormen gaat het om de organische: welke vormen zijn in de natuur aanwezig en hoe kun je die het beste vastleggen? Tijdens deze workshop is er ook aandacht voor de techniek. Zo leer je bijvoorbeeld wat de effecten zijn van het gebruik van verschillende objectieven en hoe je scherpte en onscherpte toe kunt passen. Ook onderwerpen als iso, witbalans en belichtingscompensatie komen aan bod.

Workshop natuurfotografie voor gevorderden

Voor de gevorderden is het de uitdaging om met de primaire beeldelementen lijn, kleur en vorm een stapje verder te gaan en natuurfoto’s te maken die meer zijn dan registraties. Dit doen we door gebruik te maken van secundaire beeldelementen zoals beweging, contrast en dimensie. Bij beweging gaat het om richting en actie. Contrast geeft dynamiek en spanning. Dimensie heeft te maken met diepte: ziet een foto er tweedimensionaal uit of driedimensionaal? Tijdens deze workshop is er ook aandacht voor technieken zoals spanning, in- en uitzoomen tijdens de opnames en werken met lange sluitertijden (evt. ook in combinatie met flitsen).

Selectie en presentatie

Deelnemers van beide groepen nemen zelf een eigen laptop/ipad mee om de beelden te kunnen selecteren/presenteren. Van de deelnemers wordt verwacht, dat ze hier zelfstandig mee aan de slag kunnen. De resultaten worden regelmatig tijdens de week met elkaar besproken. Aan het einde van de week is er een slotpresentatie.Voor meer informatie over Anja en haar werk klik hier

 

Fotografie

klik
selectie-terug